gea

Kring West Brabant

 

terug naar
vorige pagina

 


Paleo motortours

juni 2014 / juni 2015  

 

  

1e Paleo motortour : zaterdag 21 juni 2014

deelnemers: Ton, Fred, Wim, Hans

 

Omdat er onder de fossielen-liefhebbers ook meerdere motorrijders zijn hadden we het er al vaker over gehad: een gezamelijke motortocht ! Zaterdag 21 juni was het dan eindelijk zover....

De zomer kon niet mooier beginnen: een lekkere motortourtocht en mooi weer. Hans heeft een tocht uitgestippeld rondom Antwerpen waar we altijd veel naar fossielen hebben gezocht, met een museumbezoek halverwege.

Om 10.30 verzamelen we op het terras bij Wolfslaar waar we de dag beginnen met koffie en een lekkere appelpunt met noten. De groep is enigszins uitgedund, door omstandigheden zijn er drie afmeldingen van paleo-werkgroepleden.

Om 11 uur geven we gas, en rijden we met een bocht om Antwerpen richting st.Gillis-Waas. Relaxed slingerend over de binnenwegen van Vlaanderen. Ruim twee uur later zijn we bij het Huis van de Evolutie van Luc van Gysel.

 

 

We worden er door Luc persoonlijk gastvrij ontvangen. Er wordt een lekkere lunch op tafel gezet. Daarna krijgen we een privť rondleiding door het museum. Na een introductiefilm begint de rondleiding in het Pleistoceen en gaat terug de tijd in tot in het Cambrium. Het is alsof we in het heden beginnen en door de tijd graven naar het eerste leven. Luc heeft mooie verhalen over de fossielen die hij bijna allemaal zelf verzameld heeft. Van een grote ammoniet die hij onmogelijk in een keer naar zijn auto kon brengen, daarom werd het mooie fossiel terplekke in tweeŽn gehakt en later weer mooi geprepareerd. Hoe hij "de moeder van alle zee-egels" uit het Cambrium heeft bemachtigd is een ander mooi verhaal.


 
 


Na ons bezoek rijden we richting havens van Antwerpen. We rijden langs het Doeldok en Deurganckdok. Waar we vroeger fossielen zochten liggen nu grote zeeschepen. Het is indrukwekkend wat hier is ontwikkeld. Langzaam maar zeker zijn we toe aan een terras en we besluiten door de Liefkenshoektunnel naa Lillo te gaan. Dit is een mooi oud vestingstadje midden in het havengebied van Antwerpen.


 


We parkeren de motoren op de Havenmarkt en vinden al snel een paar lege stoelen op een druk terras, heerlijk. Voor we verder rijden maken we nog een wandeling over de stadswallen en langs het drooggevallen haventje. Dat dit dorp ooit een militaire functie heeft gehad is goed te zien aan de kazerne en munitieopslagplaats.


 
 


Nadat we genoten hebben van deze parel in het havengebied hobbelen we over de haast onmogelijk berijdbare kinderkopkesweg het dorp uit richting Nederland. Onderweg nog een laatste stop bij de zoeklocatie in Hoevenen. Binnendoor rijden we richting huiswaarts. We kijken terug op een mooie paleo ingekleurde motordag.

 

verslag: Hans     foto's: Ton en Hans

 
     

 

2e Paleo motortour : zaterdag 20 juni 2015

deelnemers: John en Marian, John P, Wim, Hans.

 

De tweede editie van de Paleo motortour ging richting Zeeland.

Om 9.30 afgesproken bij Wolfslaar, maar omdat de motor van Marian niet op eigen kracht wilde starten maar een duwtje nodig had vertrokken we vanuit Etten-Leur.

Via de Liefkenshoektunnel gaat het richting Zaamslag.

  liefkenshoektunnel

 

Hier nemen we op een zonnig terras een smoske als lunch. Om 13.00 uur kunnen we terecht bij het ĎSchelpenmuseumí. De heer de Zeeuw, 94 jaar jong, staat ons al bij de deur op te wachten om ons persoonlijk rond te leiden door zijn privémuseum. De collectie bevat natuurlijk schelpen, heel veel schelpen waaronder vele fossiel. Een tweede groep omvat bodemvondsten uit de omgeving. Van fossielen uit het Eoceen tot kasteelelementen uit de middeleeuwen. Hier doorheen hangt een collectie militaire uniformen. Het is immers 200 jaar geleden dat Napoleon verslagen is wat kennelijk een goede reden is om de uniformen uit de kast te halen. Verder zijn er fotoís uit IndiŽ waar de heer de Zeeuw gediend heeft. Ook is hij trots op zijn collectie krissen. Kortom een overvol museum met van alles en meer. Vele mooie zoogdiefossielen uit het pleistoceen die zijn bijeengebracht door de heer de Zeeuw, vissers en vele anderen. Nog niet lang geleden is er bezoek geweest van paleontologen van Naturalis die maar wat graag een groot deel van deze verzameling mee naar Leiden wilde nemen. We nemen afscheid van de heer de Zeeuw en zijn heel bijzondere collectie. Dit is een adres om nog eens op het gemak te bezoeken.


 
Schelpenmuseum Zaamslag   Schelpenmuseum Zaamslag
Schelpenmuseum Zaamslag   Schelpenmuseum Zaamslag
Zaamslag


Nog een groepsportret op het dorpsplein en we zetten koers richting Noordzee. Via de Westerscheldetunnel, Middelburg en Vlissingen rijden we naar Oostkapelle waar we over de zeedijk rijdend mooi zicht hebben op de Noordzee en het Zeeuwse landschap. Langs de vakantie dorpen Domburg en Westkapelle rijden we over de Oosterscheldekering naar Zierikzee. We zijn weer toe aan een terras.


  Zierikzee

 

Na de pauze in Zierikzee rijden we via de Krammersluizen naar St. Philipsland en Tholen.
We zijn dan op weg naar de laatste halte van deze motortour - bij Karin en Jack - waar we bijzonder gastvrij worden ontvangen met worstenbrood en lekker koud (alcoholvrij) bier. Een perfecte afsluiting van een mooie motortour van ruim 300 km.


  Zierikzee

 

verslag en foto's: Hans v.d.Bosch

 
     


 
 


Alle rechten voorbehouden. Copyright 2002 - 2015 . Pagina's onderhouden door J. Bastiaansen