gea

Kring West Brabant

 

terug naar
vorige pagina

 


                    Pterosauriërs

                    vliegende tijdgenoten van de dinosauriërs


   

Boekbespreking

Pterosauriërs. Vliegende tijdgenoten van de dinosauriërs
Auteurs: André J. Veldmeijer & Mark Witton, met bijdragen van Ilja Nieuwland

Dit boek is uitgegeven naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Ptero’s boven Rotterdam - vliegende reptielen uit de oertijd’ in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam .

Pterosauriers - ‘s werelds eerste vliegende gewervelde dieren ooit - zijn (uitgestorven) verre verwanten van de moderne reptielen en leefden ruwweg 135 miljoen jaar lang tot ongeveer 65 miljoen jaar geleden. De allernieuwste resultaten van wetenschappelijk onderzoek worden in dit boek gebundeld door paleontologen dr André J. Veldmeijer (Natuurhistorisch Museum Rotterdam) en dr Mark Witton (Universiteit van Portsmouth - Engeland)

  Na een korte introduktie over fossielen en paleontologie wordt ingegaan op waar en wanneer de Pterosauriers leefden en worden naast het bekende Solnhofen en Kansas ook de recentere vindplaatsen als Araripe (Brazilie) en Liaoning (China) besproken.

Na een hoofdstuk over het skelet, huid en haar wordt vervolgens uitgebreid ingegaan op beweging alsmede de leefwijze van deze zeer diverse diergroep. Naast het oude idee dat het overgrote deel viseters waren wordt door vondsten van vele nieuwe soorten de afgelopen 30 jaar duidelijk dat deze nieuw soorten van alles en nog wat op het menu moet hebben gehad: van vruchten tot schaaldieren tot kleine gewervelden - zelfs babydino’s!” Ook het oude idee dat het voornamelijk zweefvliegers waren wordt in dit boek bijgesteld - aannemelijk wordt gemaakt dat sommige soorten ook hebben kunnen lopen.

Tenslotte wordt ook nog ingegaan op het tot stand komen van de 3-dimensionale rekonstrukties die op de Rotterdamse expositie te zien zijn.

De tekst in het boek wordt verlevendigd met kleurenfoto's en kleurentekeningen van Mark Witton die behalve paleontoloog ook kunstenaar is. Conclusie : zeer de moeite waard voor geinteresseerden in fossielen en paleontologie !

Het boek is te bestellen bij Sidestone Press - Academische Uitgeverij (€ 27,50 ).

De expositie "Ptero's boven Rotterdam" in het in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, met levensgrote modellen en vele topfossielen uit verschillende Europese collecties, is nog te zien tot 6 maart 2011.

John Bastiaansen - GEA Westbrabant

 


 
 


Alle rechten voorbehouden. Copyright 2002 - 2011 . Pagina's onderhouden door J. Bastiaansen