Excursie naar Tsjechië

19 t/m 28 augustus 2011afdruk van een trilobiet - gevonden bij Jince

 

deelnemers: Peter en Annie, Marco, Henny, John.
bestemming: Tsjechië
verblijf : gehuurde vakantieboerderij bij Stradonice vlakbij Beroun

vrijdag 19 augustus

Excursie Tsjechie is begonnen. Marco Annie en Peter namen het vliegtuig vanaf Eindhoven om naar trilobieten te gaan zoeken in Tsjechie. Henny en John zagen we onderweg over de snelweg rijden. Na anderhalf uur vliegen waren we in Praag. Omdat we zaterdag pas in het huisje konden moesten we eerst een nacht in een hotel slapen in Beroun. Hotel Maxim hadden we geboekt en toevallig kwam John daar s'avonds ook aan.

zaterdag 20 augustus

Na een korte nacht bleek dat er een wielklem zat om de auto van John, wat hem 20 euro kostte. Maar ja gelukkig niet weggesleept. Om 10 uur vertrokken we naar de Kosov-groeve, inclusief Henny die ook bij het hotel was aangekomen.

   
de Kosov-groeve.............. aan het eind van de dag had ieder toch een aantal koppen van trilos en was de excursie echt begonnen.

In de middag naar Stradonice gereden naar ons onderkomen voor de hele week. Het bleek een grote verbouwde hoeve met een zwembad, kegelbaan, schaakspel, ping pong en biljart - alles inclusief. Na het douchen gingen we op pad om te eten. De menukaart bleek toch wat lastiger te lezen dan we dachten. Met de hulp van een lokale schone kwamen we er toch uit en onze gepiercte gothic ober bracht een redelijk lekkere schotel. Na wat bier en zo gingen sommige vroeg naar bed, de anderen kletsten wat bij en waren vol verwachting....

zondag 21 augustus

Op zondag vetrokken we vol goede moed naar Jince, de beroemde plek voor trilobieten uit Tsjechie. Nadat we wat rondgereden hadden om de exacte lokatie te vinden, hadden de richting te pakken en parkeerden we. De eerste fossielen lagen daar al maar we hebben daar niet gezocht. Na een wandeling van circa 10 minuten kwamen we bij de plek aan waar we zijn moesten want het hele terrein lag vol met kuilen. De eerste trilobiet werd gevonden door Henny en al gauw had iedereen zijn of haar eigen kuil en vlogen de stukken steen in de rondte. Er werden staartstukken en koppen gevonden van o.a Paradoxides. Maar een hele bleef uit.

 
      Peter op jacht in Jince   Jince: 1 van de vondsten      

Na een goeie, maar vermoeiende dag lag iedereen op een oor omstreeks twaalf uur.

maandag 22 augustus

Maandag naar Lodenice waar Barrande zijn trilobieten vandaan liet halen. De vindplaats ligt direct aan de weg en nogal moeilijk te bereiken. De plek is gelegen langs een geologisch wandelpad. Weinig vondsten en de dag was wat kort. Het gesteente bestond uit bruinige schalies waar ook enkele graptolieten in zaten. Terug gereden via Svaty Jan spod Kalou, een prachtig dorp van St. Jan de Doper. Onderweg kwamen we nog enkele panelen tegen van de geologische tocht waar we nog wat hebben gekeken maar niets gevonden. 's Avonds lekker bier en eten voor weinig!

dinsdag 23 augustus

Dinsdag opgestaan met het vooruitzicht van het musem in Skrye. Na een prachtige tocht door het platteland van Tsjechie kwamen we aan in Skrye. Het dorp is vergeven van de aanwijzingen als het gaat om trilobieten. Echter ook hier bleken de afbeeldingen veelvuldiger dan de vondsten. Het museum liet een beeld zien van de vondsten uit de streek. Het is een klein museum waar ook wat folklore te zien was. Pruimen hingen er aan de bomen en waren gratis. Na het museum op pad naar het Unesco monument wat een beetje onzichtbaar was en wat een tamelijk afgegraasde helling was. We zaten hier in het Cambrium. Henny vond echter de eerste trilobiet van enige millimeters. Stukken en beetjes was ons deel en al snel besloten we verder te gaan naar Skrye-Buchava. Daar hadden we al gauw de hellingen in beeld waar trilos in zaten. Marco vond de eerste en daarna volgden al snel enkele mooie koppen uit dit zeer harde gesteente. Het was prachtig weer maar omdat we in het bos zaten was het een zeer aangename plek. Henny verdween na een half uur met de camera naar een prachtig plekje langs de beek voor de waterspreeuw en de ijsvogel, die er ook daadwerkelijk waren. Al met al weer een prachtige omgeving waar toch enkele mooie, kleine trilobietjes uitgehaald werden.

 
      streekmuseum in Skrye   zelf op zoek in Skrye Buchava      

woensdag 24 augustus

Woensdag gingen we naar Praag om de week wat te breken en om het natuurhistorisch museum met de fossielen-collectie van Barrande te bezoeken. John voelde zich niet zo lekker en dat zag er ernstig uit omdat hij last had van zijn nieren. Toch zijn we op pad gegaan en na veel drinken ging het gelukkig goed en zijn we de hele dag in Praag geweest. Op pad naar het museum maar dat bleek juist begonnen te zijn aan een verbouwing die liefst 5 jaar zou duren. Tja dat was balen maar toch Praag ingelopen en dat bleek toch wel een schitterende stad. Veel toeristen en menig vol terrasje. Daar toch wel een hele dag geweest en tegen 5 uur terug naar Beroun waar we gegeten hebben bij de Mexicaan. Erg lekker eten voor wederom weinig.

donderdag 25 augustus

Donderdag naar Plesivec, een oude groeve met Devonisch materiaal. Na even zoeken vonden we ieder ons plekje en gingen we graven en rondlopen. Er lagen niet alleen staartstukken van trilobieten maar ook gastropoden en bivalven. Ook werden er stukken van nautiliden gevonden. Wederom was het erg heet, boven de 30 graden. De groeve bleek een tevens openluchtbad voor de lokale bevolking te zijn. Uiteindelijk toch met wat leuke vondsten weggegaan. We bleven hier iets korter omdat we toch ook langs de plek wilden waar we mooie graptolieten konden vinden. Langs de spoorlijn vonden we de plek eigenlijk vrij snel en inderdaad lagen er mooie platen met graptolieten. Op sommige platen zaten meerdere soorten:rechte, lange, gedraaide, wormachtige, een heel spektakel op de vierkante centimeter. Peer had last van zijn knie dus die ging wat eerder weg. Weer lekker gegeten in Beroun waar toch wat meer te doen was dan in de hoeve waar we verbleven.
Na iedereen op het biljart alle hoeken te hebben laten zien gingen we op een oor.

 
      Plesivec - zoeken in het losse materiaal   op zoek naar graptolieten      

vrijdag 26 augustus

Het einde van de excursie naderde en het ietwat tegenvallen van de vondsten deed Henny er toe besluiten eerder terug te gaan naar Nederland. Na afscheid te hebben genomen gingen we met ons vieren naar Jince terug omdat we daar toch de beste vondsten hadden gedaan. Aangekomen op de vertrouwde plek boven de kazerne gingen we aan de gang in de nieuwe kuil en sommige in de oude kuil van zondag. Aan het eind van de dag bleek dit toch de goede keuze geweest want ieder had toch wel een of enkele vrijwel hele trilobieten. Positief of negatief rolden ze uit het gesteente. Al met al een zeer geslaagde dag en ook de heetste van de week. Terug in de hut gauw het zwembad in!

zaterdag 27 augustus

Zaterdagmorgen moesten we de hoeve uit en na de schoonmaak zijn we vertrokken op de middag. Uiteindelijk moesten we op zoek naar een nieuw hotel omdat we de dag erop zouden vertrekken met het vliegtuig. John bleef nog een dagje langer. We besloten naar Karlstejn te rijden. Een leuk dorp met een prachtig kasteel op de top. De rotte knie van Peer kwam goed van pas omdat we lekker met de koets naar boven gingen als brave toeristen. Een prachtig kasteel met een leuk dorp. Naar beneden toe hebben we gewandeld en heeft John in een winkeltje nog een prachtige trilobiet uit Jince voor weinig op de kop kunnen tikken. Annie bakte haar eigen pannekoek bij Monsieur Gusteau en voldaan gingen we weer naar de auto.

 
      terrasje in Karlstejn   Annie & Monsieur Gusteau      

Dat het afgelopen was met de excursie merkten we ook aan het weer dat omsloeg van zon naar regen. Dat was wel een verschil. Na de laatste vondsten met John te hebben meegegeven gingen ieder zijn weegs op zoek naar een hotel. Marco, Annie en Peer vonden er een bij het vliegveld in de buurt, John had ergens anders onderkomen gevonden.

zondag 28 augustus

Op zondag om 10:00 uur op het vliegveld en om 13:30 thuis weer achter de koffie. Al met al een leuke week, prachtig weer, goed eten, goedkoop. De vondsten bleven wat achter maar de verwachtingen waren gelukkig niet te hoog.

 

verslag: Peter Buster     foto's: Annie en Peter Buster


 
 


Alle rechten voorbehouden. Copyright 2002 - 2011 . Pagina's onderhouden door J. Bastiaansen